Overslaan en naar de inhoud gaan

woning T-M

Schilde
foto’s: Olmo Peeters

Een kaal restperceel in een zeer bosrijke omgeving is gelegen tussen 2 fermettes met banale tuin en heeft een ongunstige oriëntatie. Een nieuwe woning wordt achteraan het perceel gesitueerd en het perceel wordt terug bebost. Zo reikt het bos terug tot aan de straat, worden de buurwoningen vanuit de nieuwe woning aan het zicht onttrokken en heeft de woning een betere oriëntatie. Er is binnen de strenge stedenbouwkundige regels gezocht naar een bouwvolume dat opgaat in het bos met een compacte vorm, een kleinschalige aanblik, maar met voldoende ruimte en veel ruimtelijkheid binnenin. Het resultaat is een alzijdig, sculpturaal volume obv. een zeshoekig plan met enkele uitsnijdingen uit het volume (terras en inkom) en een kleine erker. Het zeshoekige grondplan genereert ruimtelijke kwaliteiten op het beperkte oppervlak en er ontstaan binnen een variatie aan zichten en perspectieven op de uitgesproken groene omgeving. Aan het overdekte terras is een open plek in het bos voorzien als zuidgerichte tuinzone, in de vorm van een beperkt grasveld. Aan de straatzijde wordt parkeergelegenheid voorzien, een smal toegangspad leidt naar de woning en het overdekte terras. De gevelwanden, verdiepingsvloer en dakvlakken zijn uitgevoerd in een houtskelet structuur om de woning optimaal te kunnen isoleren met een minimale inname van de beperkte bebouwbare oppervlakte. Eén centrale, ter plaatse gestorte betonnen wand draagt de nok en geleedt de ruimteverdeling. Hij vormt de sterke ruggengraat van de kleine woning die verder een lichte invulling kreeg. De gevels en de dakvlakken zijn afgewerkt met houten shingles. De ramen, dagkanten en inpandige vlakken zijn uitgevoerd in zwartgebeitst hout. De woning profileert zich als een overmaatse boshut die opgaat in de bosrijke en schaduwrijke omgeving.