Overslaan en naar de inhoud gaan
nieuwbouw

woning M-I

Machelen aan de Leie
foto’s: Dennis De Smet

Een jong gezin met 2 kleine kinderen verhuist van een te kleine stadswoning met binnenkoer in het centrum van Gent naar het landelijke Zulte, waar een onbebouwd restperceel aangekocht wordt aan de rand van het dorp.
Het perceel is gelegen naast het landgoed en de woonst van een landbouwer, heeft een prachtig landelijk uitzicht en is gunstig georiënteerd. Alleen heeft het perceel een onregelmatige vorm die resulteert in een zeer brede voortuinzone en een smalle, diepe achtertuin. De beperkingen van het perceel blijken uiteindelijk een meerwaarde: de contouren van de toegelaten bouwzone worden op het gelijkvloers maximaal ingenomen en er wordt een woning gevormd rondom een centraal, verhoogd houten terras. Deze buitenruimte roept de schaal en gezelligheid van de stedelijke binnenkoer op en refereert naar de erfopstelling van een boerderij.
De leefruimtes worden zo georganiseerd dat ze zowel naar dit terras als naar de achtertuin zijn gericht en de hele dag door kunnen genieten van een optimale bezonning. Vooraan, aan de brede zijde van het perceel wordt het terras afgesloten van de straat met een ruime carport en fietsenberging. Vanuit de fietsenberging is een ondergrondse muziekstudio bereikbaar, die hier akoestisch volledig afgescheiden zit van de woning. Vanuit de carport is er een secundaire toegang naar de woning die het bureel vlot toegankelijk maakt voor bezoekers zonder de eigenlijke woning te betreden. Op de verdieping wordt een compact nachtgedeelte georganiseerd met 4 slaapkamers waarbij de nachthal overdag sfeervol verlicht wordt door een raampartij achter een grote metselwerk-claustra. Het centrale terras en de gevelwanden errond zijn uitgevoerd in onbehandeld hout, de ‘buiten’gevels van het bouwvolume zijn uitgevoerd in een banale, rustieke gevelsteen waarbij het voegsel overvloedig over de stenen is uitgesmeerd. Zo krijgt de woning een uitgesproken aardse materialisatie, ze lijkt als het ware opgetrokken uit het zand van de ondergrond waarin ze gefundeerd zit.