Overslaan en naar de inhoud gaan
verbouwing

woning + kantoor DC-V

Antwerpen
foto’s exterieur: Dennis De Smet
foto’s interieur: Yannick Milpas

Een bouwvallig hoekpand wordt omgetoverd tot een compacte, stedelijke woontoren met kantoorruimte. Een hernieuwd, hedendaags hoekaccent markeert de hoek van 2 drukke straten in het stadscentrum. De scherpe punt van het bouwblok biedt, ondanks een beperkte oppervlakte van slechts 48m2, vele kwaliteiten.
De klassieke stapeling van woonfuncties wordt omgedraaid om de leefruimtes in relatie te brengen tot de hoger gelegen buitenruimtes (dakterras en daktuin) en uitzicht te bieden op de stedelijke flux en de weelderige kruinen van de platanen in de straat. Centraal in de woning bepaalt een doorlopende, ter plaatse gestorte betonnen trap de ruimteverdeling: ze deelt de 1e verdieping eenvoudig op in 2 slaapvertrekken en een badkamer, ze wordt even kamerbreed op de 2e verdieping en deelt hier keuken en eetruimte subtiel op, en tenslotte wordt ze omgevormd tot een vrijstaande betonsculptuur in de eetruimte die leidt naar de zitruimte en het dakterras op de 3e verdieping.
Het gelijkvloers met kantoorruimte, gastentoilet, inkomruimte en fietsenberging wordt verheven van het straatniveau om de bestaande kelder te verruimen en het kantoor meer privacy te gunnen. De inkompartij krijgt hierdoor enkele toegangstrappen vanaf het voetpad en krijgt zo een statige, maar uitnodigende aanblik die de overgang tussen publiek en privé benadrukt.
De oude gevels op de verdiepingen worden aan de buitenzijde geïsoleerd en gepleisterd met een geborstelde uitvoering in 2 verschillende richtingen. Ze bezorgen het gebouw een nieuwe tactiele en fragiele huid, die op straatniveau overgaat in een sterke, robuuste betonnen sokkel.