Overslaan en naar de inhoud gaan

rijwoning S-L

Gent
foto’s exterieur: Dennis De Smet

Een neoclassicistische rijwoning werd eind 19e eeuw opgericht samen met een gespiegelde buurwoning. Beiden kregen een diepe achterbouw onder een gezamenlijk zadeldak met blinde achtergevel. De renovatie behoudt de indeling in het voorhuis, maar zoekt naar licht en lucht, naar schaal en beleving in een nieuw achterhuis dat het volume van de oorspronkelijke opstelling respecteert. De draagstructuur met een betonnen portiek, een houten dwarsbalk en een houten kolom vormt een kruisbeweging die één grote open ruimte creëert en ze opdeelt in 4 plekken: een plek voor het aanrecht, een plek voor de hoge kastenwand, een plek voor de eettafel en een plek waar de ruimte dubbelhoog wordt en het daglicht overvloedig toetreedt. Een stalen loopbruggetje onder de beglaasde verbinding tussen voor- en achterhuis leidt vanaf het trapbordes in het voorhuis naar een bijzondere werkplek op de verdieping van het achterhuis. De nieuwe tuingevel is schuin opgesteld en verruimt de relatie met tuin en terras. De gevel is bekleed met een lichte vliesgevel van glas, geanodiseerd aluminium en witte, houten deurvleugels. De luchtige compositie van transparantie, reflectie en verfijnde detailleringen contrasteert sterk met de sombere en zware aanblik van het vroegere achterhuis.