Overslaan en naar de inhoud gaan
nieuwbouw

rijwoning DM-S

Gent
foto's: Dennis De Smet

Voor het project ‘stedelijke woonkavels’ van SOGent is in het stadscentrum een compacte rijwoning opgericht. De woning diende te worden opgericht naast een oude woning met beperkte bouwhoogte, bouwdiepte en zadeldak, maar ook naast een gelijktijdig opgerichte woning met grotere bouwhoogte, grotere bouwdiepte én een plat dak. De rijwoning diende bovendien de functie van een steunbeer-constructie te vervangen die de oude buurwoning ondersteunde.
Het nieuwe bouwvolume en zijn draaglijnen werd dan ook afgestemd op de draaglijnen en de bouwdiepte van de oude buurwoning om een goede ondersteuning voor het buurpand te bestendigen. De woning is ruimtelijk opgebouwd volgens een split-level organisatie die de leefruimtes zowel naar de tuinzijde (oost) als naar de straatzijde (west) richt zonder de privacy van de bewoners te schaden. Zo is de zitruimte een halve verdieping opgetild met een grote raampartij naar de straat waardoor een levendig straatbeeld is gecreëerd die ook de beleving van de openbare ruimte en het vriendelijke karakter van de straat versterkt.
Onder deze zitruimte is een fietsenberging voorzien, die onmiddellijk bereikbaar is vanaf de straat met een gesloten schuifpoort. Hogerop bezorgt de split-level opstelling doorzicht naar een afgesloten bureauruimte en zijn er naast een compacte ouderkamer en badkamer onder het geknikte zadeldak 2 kinderkamers voorzien. Door de bijzondere dakvorm die de kroonlijsten van de oude en de nieuwe buurwoningen verbindt, krijgen de beide kinderkamers een ruime hoogte mét hoogslapers die de ruimtelijkheid van de kleine kamers vergroten. Het gevelontwerp en het bijzondere dak vertalen de ruimtelijke opstelling en bezorgen de straat een nieuw en fris hedendaags accent.