Overslaan en naar de inhoud gaan
nieuwbouw

Kinderdagverblijf Kadee

Antwerpen
Kinderdagverblijf Kadee
bouwheer: AG VESPA

De bestaande kinderopvang Kadee wordt vervangen door een nieuw verblijf voor acht leefgroepen en vormt momenteel de grootste stedelijke kinderopvang van de stad Antwerpen.
De projectsite bevindt zich aan de rand van het Kielpark, de groene long van het stadsdeel ‘t Kiel. Het perceel grenst aan de bestaande sportcluster, vlakbij de Kielparktorens in het mooie park dat de ambitie heeft activiteiten en ontmoetingen ten volle te stimuleren.
Een recent masterplan, opgemaakt door het team stadsbouwmeester, wil de aan het Kiel grenzende Tentoonstellingswijk beter verbinden met het Kielpark door ondermeer het huidige perceel volledig in het park op te nemen en een nieuwe park-entree te creëren.
Het nieuwe project wil een verbindende schakel vormen tussen de verschillende parkruimtes en in zijn stedelijke omgeving.
De footprint van het nieuwe gebouw is een veelhoek die het park omheen het gebouw geleidt. De buitenruimte van het kinderdagverblijf wordt naar het hart van het park gericht en de naar de sportcluster georiënteerde zijde wordt ingericht als een overdekte buitenruimte voor de sportactiviteiten.
Het gebouw heeft een helder, rationeel en praktisch planschema afgestemd op de gebruikers: Eén centrale, oost-west gerichte binnenstraat scheidt op beide niveaus de noordelijk gelegen leefgroepen van de zuidelijk gelegen logistieke ruimtes. Alle leefgroepen zijn op gelijkwaardige wijze verbonden met één overzichtelijke buitenruimte en zijn ook intern met elkaar verbonden. Op beide niveaus verbreedt de binnenstraat plaatselijk tot een polyvalente ruimte. Vides ter hoogte van de verschillende omkleedzones brengen in het gebouw voldoende daglicht en bieden visueel contact tussen beide niveau’s. Op het gelijkvloers voorzien we centraal een duidelijke, gecontroleerde en transparante inkomzone.
De plattegrond bestaat uit een veelhoek met 5 identieke traveeën, waarop we een gelede dakvorm plaatsen die het bouwvolume een sterke identiteit en karaktervolle verschijningsvorm bezorgt.
Kadee wordt een massief houten gebouw (CLT) met een houten, donkergroen gebeitste schil. De gefacetteerde gevels en de bijzondere dakvorm bezorgen samen met de natuurlijke materialisatie voor een ‘paviljonaire’ uitstraling van het gebouw en een subtiele verwantschap met de Kielparktorens in het park.