Overslaan en naar de inhoud gaan
nieuwbouw

hoekwoning AG Vespa

Antwerpen
Pothoekstraat
bouwheer: AG VESPA

De woning is gelegen op de hoek van 2 straten te Borgerhout. De aangrenzende gebouwen in deze 2 straten zijn verschillend: ze zijn van een andere bouwperiode en verschillen in hun verschijning en opbouw: de buren in de ene straat zijn veeleer 20e eeuwse woongebouwen met bouwlagen met een geringe bouwhoogte en een sobere verschijningsvorm, de buren in de andere straat zijn 19e eeuwse statige huizen met bouwlagen met een ruimere hoogtemaat en hebben gevels met meer tektoniek en allure. Maar de gebouwenkorrel in beide straten is gelijkend: smalle kavels bepalen het ritme van beide straten. Deze specifieke, stedelijke context vormt de insteek van ons ontwerp. We willen een kwalitatieve hoekwoning realiseren die op een gepaste manier aansluit bij beide straten, de verschillen tussen beide straten subtiel aangeeft en een gepaste gevelmaat krijgt, maar ook de hoek duidelijk markeert. De specifieke vorm van het hoekperceel resulteert in een voorstel met een 3-deling van het perceel. De 3-deling wordt doorgetrokken over de verschillende niveaus met centraal een inkomzone met fietsenberging, de verticale circulatie en nevenfuncties op de verdiepingen als (was)bergingen, toilet en badkamer. Rechts en links van het centrale deel bevinden zich de bureauruimte, de verschillende slaapkamers, keuken, leefruimtes en dakterras. De verdiepingshoogtes van het linkse en rechtse deel van de woning verschillen, ze hebben een gepaste maat bij de voorziene functie en sluiten tevens aan bij de verdiepingshoogtes van de aangrenzende gebouwen. De wisselende verdiepingshoogtes en de centrale circulatiezone bezorgen de woning veel ruimtelijkheid: de verschillende functies worden gestapeld maar vele doorzichten laten de verschillende ruimtes in elkaar overvloeien. De 3-deling geleedt het bouwvolume tot het ritme van beide straten en de gevels met wisselende baksteenverbanden accentueren de verschillende hoogtes van de bouwlagen.