Overslaan en naar de inhoud gaan
nieuwbouw

gekoppelde buren

Antwerpen
foto's: Thomas Legrève en VDCA

2 jonge muzikale vrienden slaan de handen in elkaar: persoon A bezit een woning in het centrum van Antwerpen met een kleine stadstuin die achteraan aansluit bij een bouwvallig pand in een achterliggende, publieke steeg; persoon B is op zoek naar een betaalbaar bouwvallig pand om grondig te renoveren of te heropbouwen. Persoon A en persoon B besluiten om samen het bouwvallige pand aan te kopen om te vervangen door een gezamenlijke nieuwbouw: voor persoon A wordt onderin een polyvalente ruimte gecreëerd die in directe relatie staat tot zijn tuin en een muziekstudio die half ondergronds zit aan de zijde van de achtergelegen publieke steeg. Voor persoon B wordt hierboven een nieuwe woonst opgetrokken met rechtstreekse toegang vanaf de steeg. De split-level organisatie van de woning benut elke kubieke meter van het toegelaten bouwvolume. De woning bevat 2 slaapkamers op +0,5 en +1. De leefruimtes bevinden zich op +1,5 en +2,5 en zijn beide gericht op een zuid georiënteerd dakterras op +2. De privacy in de tuin van persoon A wordt gevrijwaard door een afgeschermd uitzicht vanuit de slaapkamer op +1 en het dakterras op +2 van persoon B. De voorgevel in de steeg benadrukt de door Monumentenzorg opgelegde driedeling in een vertikale ritmiek en bevat een hoge toegangsdeur die het betreden van de kleine woning een grootse allure bezorgt. De achtergevel wordt onderaan maximaal beglaasd zodat de polyvalente binnenruimte een verlengstuk vormt van de ingesloten tuin. Hierboven bezorgt een geperforeerd vlak in het gevel- metselwerk een massieve en decoratieve aanblik vanuit de tuin.

Het is een kernstedelijk inbreidingsproject van de kleinste schaal met een groot ruimtelijk rendement: een kleine rijwoning op een beperkte oppervlakte wordt gekoppeld aan de uitbreiding van de achterliggende woning. Ondanks de vele stedenbouwkundige beperkingen, naast elkaar en toch ook soms samen met elkaar kunnen leven en hun passie voor muziek kunnen delen. Het project toont aan dat ook op deze kleine schaal kan worden nagedacht over nieuwe eigendomsstructuren en grenzen waardoor de schaarse en dure ruimte in de de beperkte beschikbare ruimte en het beperkte budget is er getracht om zeer kwalitatieve binnen- en buitenruimtes te creëren, waarbij 2 kleine gezinnen harmonieus binnenstad beter benut kan worden en waardoor ook jonge gezinnen de kans krijgen om hun specifieke woonwensen te realiseren door de kostprijs ervan te delen.