Overslaan en naar de inhoud gaan
nieuwbouw

appartementen Dungelhoeff

Lier
ism. Collectief Noord Architecten
foto's: Olmo Peeters

De Dungelhoeffsite wordt gevormd door de voormalige militaire kazerne van de stad Lier en aanhorigheden. AG Solag heeft deze site verworven en een masterplan voor een globale herontwikkeling opgemaakt. De uitwerking van de private woningbouw grenzend aan het nieuwe park werd door VDCA uitgewerkt samen met Collectief Noord: hierbij werd uitgegaan van de typologie van de ‘parkvilla’. Wij vormden een snoer van ‘grote huizen’, twee aan twee gekoppeld, met een pronkgevel naar het park, met tussenliggende terrassen en tuinen en met een achterliggend groen binnenhof.
Tijdens de ontwerpfase werden hiervoor ontwerp- en spelregels gehanteerd over wat een parkvilla maakt tot wat het is : een groot huis en geen appartementsgebouw. Deze regels moesten ervoor zorgen dat elk bureau de vrijheid kon nemen ‘zijn villa’s’ autonoom vorm te geven maar ook dat de ontworpen units samen bouwden aan een groter geheel waarin zowel variatie en eigenheid als afstemming en samenhang tot uitdrukking kwamen.
Naar analogie met verschillende historische palazzo’s ontwierpen we een pronkgevel aan de parkzijde en een economischere variant aan de achterzijde, aansluitend op de ‘achterkant’-architectuur van het bestaande bouwblok. De driedimensionale pronkgevel met detaillering en lijstwerk wordt gematerialiseerd door vlakke witte materialen, de soberdere achter- en zijgevels door ruwere materialen.  Formaat- of materiaalverschillen werden per villa zo veel mogelijk geïntroduceerd ter verheldering van het beeld. Het basisprincipe bestond hierbij uit een drieleding van sokkel, middendeel en bovenverdieping als typisch stijlkenmerk van de parkvilla.